Abbie House – Sense of openness and connection

Project: Abbie
Country: Wurundjeri // Richmond, VIC
Stage: Complete, 2021
Size: 80m² / 861.1 Sq. Ft.
Construction: Form 2
Photographer: Dan Preston
Author: Tom Eckersley Architects

Located directly opposite a leafy park, Abbie House is a modern, single-level addition to an existing Victorian weatherboard in Melbourne’s inner-city suburb, Abbotsford. 

The existing lean-to was dark, cold, and damp so the brief was to maximize space on the small block, whilst also giving a sense of openness and connection to the external courtyard.  

Double-height living space with floor-to-ceiling windows looking out to the rear courtyard floods the interior with natural light achieving a sense of grandeur in such a small footprint.  

The building form was heavily influenced by its neighboring properties – a two-story dwelling to the north and a single-level dwelling with minimal outdoor space to the south. Abbie acts as the bridge between the two opposing building sizes, sitting equally adjacent to both boundary walls and successfully causing minimal shadowing to the southern neighbor.

The most important thing about our Instagram that it is for
those who are in a hurry

Leave a Comment

Newsletter Signup

Subscribe to our monthly newsletter below and never miss the latest news or an exclusive offer.